![[Obrazek: Kannazuki-no-Miko-kannazuki-no-miko-1035...24-768.jpg]](http://images2.fanpop.com/image/photos/10300000/Kannazuki-no-Miko-kannazuki-no-miko-10351154-1024-768.jpg)
Autor: Kaishaku
Tytuły altenatywne: Kapłanki przeklętych dni, Destiny of the shrine maidens
Gatunki: Magical Girls, Dramat, Romans, Yuri
Liczba tomów: 2 (seria zakończona)
Oryginalny wydawca: Kadokawa Shoten
Opis: Mangowa adaptacja kultowego anime. Himeko Kurosugawa zawsze była nikim - dziewczyną niewyróżniającą się ani specjalnymi umiejętnościami, ani charakterem. Jakim więc zdziwieniem było, gdy zainteresowała się nią szkolna gwiazda, Chikane Himemiya! Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie pojawienie się Orochi, organizacji Tych Złych pragnących porwać Himeko i Chikane, które okazują się być odrodzonymi Kapłankami Słońca i Księżyca, które przed eonami wypędziły złego boga, którego Orochi pragną przywołać.
Opinia: Mam do tej mangi mieszane uczucia. Z jednej strony to oryginalna pozycja łącząca moje dwa ulubione gatunki, z drugiej zaś główny romans dotyczy nudnej, schematycznej głównej bohaterki oraz sadystki z problemami z samą sobą. W trakcie lektury kibicowałam raczej Somie Ogamiemu, chłopakowi, który oparł się zewowi krwi Orochi i pomaga głównym bohaterkom. Swego czas tytuł był kultowy w polskim fandomie za względu na wydanie anime, ale emocje już przycichły. Problematyczny może być również fakt, iż w przeciwieństwie do wcześniej opisanych propozycji seria zawiera sceny przemocy seksualnej.